creative brains organs with set icons vector illustration design
دانشمندان روی اسکن های مغز گروهی از مردم که از آنها خواسته شده بود تا از وسایل روزمره به خلاقانه ترین شکل استفاده کنند مطالعه ای انجام دادند و متوجه یک الگوی خاص از ارتباطات مغزی شدند که با خلاقانه ترین پاسخ ارتباط داشت.
محققین سپس توانستند از آن الگو استفاده کنند تا پیش بینی کنند که پاسخ های خلاقانه دیگر افراد بر پایه ارتباطات در این شبکه است. این مطالعه در 15 ژانویه در proceeding of the national academy of sciences منتشر شد.
راجر بیتی متخصص روانشناسی و اولین نویسنده این مقاله می گوید:”این مطالعه نشان می دهد که مغز های خلاق به گونه ای متفاوت سیم کشی شده اند!
افرادی که خلاقترند می توانند به طور همزمان شبکه های از مغز را باهم درگیر کنند که در حالت معمولی کاری به کار هم ندارند. همچین ما از مدل های پیش بینی کننده ای استفاده کردیم که نشان می دهد ما با دقت قابل توجهی می توانیم پیش بینی کنیم که ایده های افراد چقدر خلاقانه است!”
بیتی و همکارانش داده های مطالعات عصبی قبلی را بررسی کردند و متوجه شدند که چگونه با اندازه گیری ساده قدرت ارتباطات در شبکه های مغزی افراد می توان حدس زد که ایده هایشان چقدر اصیل است!
در حالی که داده ها نشان می دهد که مناطقی در سراسر مغز در تفکر خلاقانه درگیر هستند. بیتی نشان داد که شواهد به سه زیر شبکه عصبی اشاره دارند که نقش کلیدی در تفکر خلاقانه دارند. شبکه حالت پیش فرض (default mode network)، شبکه برجسته ساز (salience network) و شبکه کنترل اجرایی (executive control network)
طبق گفته های بیتی؛ شبکه حالت پیش فرض در حافظه و تحریک ذهنی درگیر می شود بنابراین در فرآیند هایی مثل خیال پردازی، تجسم و تفکر خودبخودی نقش مهمی را ایفا می کند.
بیتی می گوید: ” ما گمان می کنیم که شبکه حالت پیش فرض برای بارش افکار مهم است. اما با استفاده از آن شما همیشه به سمت خلاقانه ترین ایده حرکت نمی کنید. چون ممکن است با رجوع به حافظه خود به سمت ایده ای غیر اصیل و غیر خلاقانه کشیده شوید. این جاست که لازم است تا سایر شبکه ها به میدان بیایند.
شبکه برجسته ساز اطلاعات مهم را چه از محیط بیرون و چه از درون شناسایی می کند. محققین معتقدند که این شبکه مسئول رده بندی ایده هایی است که از شبکه حالت پیش فرض ظهور می کنند و از این طریق به خلاقیت کمک می کند.
نهایتاً شبکه کنترل اجرایی به افراد کمک می کند تا بر ایده های مفید تمرکز کنند و ایده هایی که قابل اجرا نیستند را حذف کنند.
همزمانی بین این شبکه ها برای خلاقیت مهم است. افرادی که با انعطاف بیشتری فکر میکنند و با دستی پر از ایده های خلاقانه جلو می آیند توانسته اند این شبکه ها را که در حالت عادی کاری به کار هم ندارند به طور همزمان درگیر کنند و آنها را روی خط بیاورند”
برای شناسایی شبکه های درگیر در خلاقیت بیتی و همکارانش ١۶٣ داوطلب را به خدمت گرفتند و در حالی که مشغول تصور ایده های خلاقانه در استفاده از وسایل روزمره زندگی مثل آجر یا چاقو یا طناب بودند با fMRI از مغزشان اسکن گرفتند سپس جواب ها را نسبت بندی کردند تا میزان خلاقانه بودن ایده ها را ارزیابی کنند.
بیتی می گوید: ” خلاقیت به معنی توانایی با دستی پر از ایده های مفید جلو آمدن است ما قدرت ارتباط این شبکه ها را هنگامی که افراد در حال خلاقانه فکر کردن بودند و به نسبت کیفیت پاسخ هایشان به هم ارتباط دادیم”
بر اساس نتایج این تست بیتی و همکارانش یک مدل پیش بینی کننده را گسترش دادند و با آن نتایج اسکن مغزی مطالعات قبلی بر روی خلاقیت را تست کردند.
“ما از اطلاعات منتشر شده استفاده کردیم. ما متوجه شدیم که بر اساس اینکه چقدر ارتباطات بین این شبکه ها قوی باشد میتوان با دقت بالایی حدس زد که چقدر شما در انجام کار خلاقانه عمل می کنید”
بیتی می گوید که امیدوار است این مطالعه از بحث خلاقیت اسطوره زدایی کند و نشان دهد که خلاقیت از کجا سرچشمه می گیرد. او می گوید:
“من امیدوارم این مطالعه اسطوره ی چپ مغز یا راست مغز بودن را در مورد خلاقیت از بین ببرد و این حقیقتا مثل شکستن شاخ غول اساست.
هنوز مشخص نشده است که آیا با تمرین کردن میتوان خلاق شد یا نه.
بیتی می گوید:” خلاقیت چیزی نیست که شما یا آن را داشته باشی یا نداشته باشی! خلاقیت پیچیده است و ما اینجا فقط موفق شده ایم سطح آن را بخراشیم. دسترسی به اعماق آن نیازمند کار بیشتر است”.
برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.