احتمالا در میان نزدیکان خود افرادی را می شناسید که سعی م یکنند در برنامه روزانه خود حتما زمانی را برای ورزش کردن در نظر بگیرند. این ورزش میتواند چند دقیقه پیاده روی یا انجام یک ورزش حرفه ای در باشگاه باشد. همین طور حتما بارها شنیده اید که پزشکان هم انجام چند جلسه ورزش و تحرک در هفته را برای همه ضروری می دانند. اگر از هردو گروه علت این کار و پایبندی به آن را بپرسیم پاسخ آنها عمدتا دو علت است : سالم ماندن و قدرتمند تر شدن. اندام ها با به چالش کشیده شدن و تحت فشار بودن در ورزش رشد میکنند، قوی تر میشوند و در مواجهه با تمرین های سنگین بعدی تاب آور تر خواهند شد. همانند اندام ها ، مغز ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. مغز هم میتواند رشد کند، قوی تر شود و نسبت به قبل پرزور تر باشد. شاید نتوانیم برای این کار به مغز خود وزنه وصل کنیم یا آن را وادار به طناب زدن کنیم اما تمرینهایی وجود دارد که هدف اصلی آنها پرورش مغز و توانایی های ذهنی ماست.
از گذشته تکنیک های مختلف و ساده ای مثل پازل و سودوکو به عنوان راه های برای قدرتمندسازی ذهن شناخته شده بودند. تمرین هایی که حافظه، توجه و محاسبات ما را به چالش میکشیدند. اما به تازگی با افزایش شناخت ما از ذهن ، توانایی های شناختی و همینطور پیچیده تر شدن نیازهای شناختی در زندگی روزمره مدرن ، گروه هایی پدید آمدند که قصد دارند به صورت حرفه ای تر و تخصصی تر در این حوزه کار میکنند.
نورونیشن (Neuronation) پلتفرمی است که سعی دارد در این مسیر مربی و برنامه دهنده ما باشد. این وبسایت که به کمک یک تیم آلمانی در سال 2011 راه اندازی شد اکنون بیشتر از 20 میلیون عضو دارد و شامل مجموعه ای کامل از برنامه ها و بازی های ذهنی است که به پروش و تقویت مهارت های مختلف ذهنی کمک می کند. مهارتهایی از قبیل : بهبود حافظه، افزایش توجه ، افزایش سرعت فکر ، تفکر منطقی و در یک کلام ایجاد فیتنس ذهنی!
نکته قابل اهمیت این پلتفرم که آن را از سایر وبسایت های مشابه متمایز می کند، این است که طراحی این تمرین ها کاملا علمی و مبتنی بر بررسی های پژوهشی و شناختی مختلف است .
این تیم در طراحی تمرین ها ، مسائل و استراتژی های خود در یاددهی با موسسه های مختلف علمی از قبیل دانشگاه برلین ، موسسه گوته فرانکفورت ، دانشگاه کوئین کانادا، دانشگاه پراگ و چندین مرکز درمانی و پژوهشی دیگر در آلمان و خارج از آن میباشد. از این رو کاربر با اطمینان خاطر و خیال راحت میتواند مطمئن باشد که از تمرین هایی برای تقویت خود استفاده میکند که متخصصین این کار، آن را تائیدکرده اند .
طراحی شخصی و برنامه دهی اختصاصی برای هر فرد وجه تمایز دیگر نورونیشن است. تا متناسب با هدف کاربر، احساس نیاز و همینطور نقص های او ، برنامه ها را پیش ببرد و شاهد پیشرفت خود با توجه به هدفی که از شرکت در این تمرین ها دارد، باشد. در ابتدای ثبت نام در برنامه یک آزمون اولیه از بخش های مختلف توانایی های ذهنی شما به عمل می آید تا نقطه قوت ها و ضعف های شما شناخته شده و بر اساس آن اختصاصا برنامه آموزش پیش برده شود. بعد از آن مدت زمانی که شما قصد دارید از برنامه پیشنهادی استفاده کنید و اساس سرعت و توانایی شما هم در نظر گرفته میشود و در آخر هدف شما از شرکت در این دوره از کسب حافظه ای قوی تر گرفته تا قدرت بیشتر در بحث و مذاکره با دیگران پرسیده میشود. در آخر با استفاده از آنالیز قدرتمند این سامانه، یک استراتژی از تمرین ها ، بازی ها و چالش هایی را برای شما طراحی میکند که میتوانید از آن استفاده کنید.
برتری دیگر این برنامه داشتن رابط کاربری ساده با طراحی گرافیکی جذاب و قابل فهم می باشد و همه افراد با هر سنی و هر میزان از توانایی کار کردن با نرم افرار میتوانند از آن استفاده کنند و فرقی ندارد که چند سال داشته باشید ،چقدر تحصیلات داشته باشید و در چه جایگاه و شغلی باشید ، این پلتفرم میتواند برای همه مفید باشد.
از طرفی، این تمرین های مدرن بر خلاف پازل یا جدولهایی که پیشتر از آنها استفاده میشد به گونه ای طراحی شده اند که تنها یک جزء از توانایی های دهنی را هدف نمیگیرند ، بلکه بخش های مختلف ذهن را به چالش می کشند در نتیجه نه تنها در کارهای نیازمند به فعالیت های ذهنی بلکه در زندگی روزمره هم میتوانند به ما کمک کنند.
این تیم آلمانی برای سنجش میزان اثربخشی پلتفرم خود یک مطالعه گستره ای از طریق دانشکده پزشکی هامبورگ بر روی شرکت کنندگان در این نرم افزار انجام دادند تا متوجه شوند که آیا این تمرین ها میتواند برای افراد مفید باشد یا خیر.
در دو گروهی که یکی از آنها افرادی بودند که از این تمرین های استفاده می کردند در مقایسه با گروه کنترل که تنها یادگیری از طریق شفاهی و بدون انجام فعالیت و بازی را انجام دادند مشاهده شد که بعد از 21 جلسه تمرین ، گروه اول در آزمونهای بررسی حافظه و همینطور عملکردهای شناختی از قبیل یاداوری پیشرفت قابل چشمگیری نسبت به گروه کنترل داشتند . همینطور آنها بیان کردند در فعالیت های روزمره شان نسبت به قبل توانایی بیشتری پیدا کرده بودند. چیزهارا کمتر فراموش می کردند ، دیرتر حواسشان پرت میشد و در تصمیم گیری ها قدرتمد تر و قاطع تر شده بودند. پروفسور تیلو استروباچ در مورد نتیجه این پژوهش چنین گفت که : با توجه به یکسان بودن عملکرد های دو گروه و همینطور تصادفی بودن انتخاب ها ما شاهد تفاوت قابل توجه در عملکردهای شناختی دو گروه بودیم .میتوان این تفاوت را مرتبط با این تمرینهای ارائه شده بدانیم.
در آخر هر تمرین و هر فصل بازخوردی از مدت زمان سپری شده ، پیشرفت تا به امروز کاربر را نشان میدهد. این پلتفرم در ابتدا تنها به صورت یک وبسایت به فعالیت می پرداخت. اما اکنون در سیستم عامل های مختلف رایانه ای و تلفن همراه قابل استفاده میباشد تا دوست داران تقویت ذهن و مهارت های شناختی ، هر جا و هر موقع در روند آموزش و ارتقای خود پیشروی کنند.