سوء مصرف مواد مخدر با اختلالاتی در شش شبکه ی مغزی گره خورده است.
اختلالات مشخصی در شش شبکهی بزرگ مغزی مانند تصمیم گیری، کنترل مهار و کنترل هیجانات اجتماعی حین مواجهه و مصرف مواد مخدر دیده می شود.
اعتیاد به مواد مخدر اختلالی است که نه تنها منجر به افزایش میل به دریافت مواد می شود بلکه تغییرات بنیادی در کنترل رفتار و هیجان نیز ایجاد می کند. این موضوع باعث ایجاد نشانه های بالینی و رفتاری خاصی می گردد. چرخهی سرخوشی، مصرف مضاعف، ترک و تمایل زیاد به سمت مصرف کنترل نشدهی مواد مخدر به رغم تبعات آن و کاهش میزان لذت بردن از آن مادهی مخدر از جمله این نشانه ها می باشند.
بسیاری از تحقیقات اولیه بر روی اعتیاد به مواد مخدر به فرآیند پاداش دهی آن می پردازند. اما تحقیقات اخیر به وضوح نشان دهندهی حضور اختلالات شناختی و رفتاری در پس آغاز، افزایش و باقی ماندن چرخهی اعتیاد به مواد مخدر می باشد. درک درست اختلالات مغزی در اعتیاد به مواد مخدر مسیر دستیابی به درمان های هدفمندتر و روش های پیشگیری را هموار می کند.
تحقیقات انجام شده وجود اختلالاتی در رابطه با شش شبکهی بزرگ مغزی (پاداش، عادت، برتری، اجرا، حافظه و شبکه های خودمحور) در حین مواجهه با مواد مخدر، تصمیم گیری، کنترل مهار و فرآیند کنترل هیجانات اجتماعی اثبات می کند.
افراد معتاد تقاضای مضاعفی از این شبکه ها در حین مصرف مواد مخدر نشان می دهند. اما همین افراد در حالتی که مواد مصرف نکرده باشند پاسخی کند در رابطه با همان شبکه های مغزی دارند. همچنین با تداوم چرخهی اعتیاد و در مراحل انتهایی آن شبکه مغزی مربوط به پاداش نیز به تدریج دچار اختلال می شود. نتایج مشابهی در رابطه با اعتیاد به الکل، کانابیس و محرک ها نیز دیده می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.