آیا شما هم ساعت خوابتان به هم ریخته و جغد شب هستید؟! «جغدهای شب» میتوانند ساعتهای بدن خود را دوباره آموزش دهند تا سلامت روان و عملکرد خود را بازیابند.
خلاصه: تغییرات ساده در شیوهی زندگی میتواند به تنظیم مجدد ساعت بیداری/خواب شبانهروزی کمک کند، که این خود منجر به بهبود بهداشت روانی و جسمی برای افرادی میشود که در طول شب به اندازهی کافی نمیخوابند.
تغییر سادهای در الگوهای خواب «جغد شب» میتواند منجر به بهبود قابل توجهی در زمان خواب/بیداری، بهبود عملکرد در صبح، عادات غذایی بهتر و کاهش افسردگی و استرس شود. تحقیقات جدید بینالمللی توسط دانشگاههای بیرمنگهام و سوری در انگلستان و دانشگاه موناش در استرالیا نشان داد که تغییر ریتم شبانهروزی «جغدهای شب» با استفاده از مداخلات عملی و غیر دارویی (طی یک دورهی سه هفتهای) امکانپذیر است. این مطالعه که هفته قبل در مجله ی Sleep Medicine منتشر شده، نشان داد که شرکت کنندگان توانستند زمان خواب/بیداری خود را تا دو ساعت به جلو ببرند بدون اینکه تاثیر منفی بر مدت خواب آنان داشته باشد. علاوه بر این، شرکتکنندگان کاهش احساس افسردگی، استرس و همچنین خوابآلودگی را در طول روز گزارش دادند.
دکتر Elise Facer-Childs، پژوهشگر ارشد، میگوید: « یافتههای تحقیقاتی ما نشاندهندهی توانایی یک مداخلهی غیردارویی ساده برای پیشرفت فاز خواب/بیداریِ «جغدهای شب»، کاهش عناصر منفی سلامت روانی، خوابآلودگی و همچنین دستکاری زمان اوج عملکرد در دنیای واقعی است.»
«جغدهای شب» افرادی هستند که ساعت داخلی بدن آنها، زمان خواب و بیداری مغایر با وضعیت معمول را به آنان دیکته میکند – در این مطالعه شرکتکنندگان به طور متوسط ساعت 2.30 صبح به خواب رفته و زمان بیدار شدنشان ساعت 10.15 صبح بود. اختلال در سیستم خواب/بیداری با انواع مسائل بالینی، از جمله نوسانات خلقی، افزایش میزان مرگ و میر و کاهش عملکرد شناختی و جسمانی مرتبط است.
دکتر اندرو بگشوف، همکار این مطالعه از دانشگاه بیرمنگهام، میگوید: «داشتن یک الگوی خواب با تاخیر شما را به مقابله با چرخهی طبیعی شبانهروزی و ساعات کاری استاندارد پذیرفته شدهی جامعه وادار مینماید، که میتواند به طیف وسیعی از پیامدهای ناگوار منجر شود – از خوابآلودگی روزانه گرفته تا عدم آرامش و عملکرد ذهنی ضعیف. ما میخواستیم ببینیم آیا کارهای سادهای وجود دارد که افراد بتوانند در خانه برای حل این مشکل خود انجام دهند. نتیجه موفقیتآمیز بود، و به طور متوسط افراد توانستند حدود دو ساعت زودتر از عادت قبلی خود به خواب بروند و یا از خواب بیدار شوند. جالب اینکه، این منجر به بهبود سلامت روانی و خوابآلودگی افراد شد، به این معنی که نتایج بسیار مثبتی برای شرکتکنندگان به دنبال داشت. اکنون ما باید دریابیم که چگونه الگوهای عادتی خواب به مغز ارتباط دارند و این چگونه بر سلامتی روانی تاثیر میگذارد و این که آیا این مداخلات منجر به تغییرات بلندمدت میشوند یا خیر.»
بیست و دو نفر از افراد سالم در این مطالعه شرکت کردند. از شرکتکنندگان در گروه آزمایشی درخواست شد که به مدت سه هفته این دستورالعمل را اجرا کنند: 1) بیدار شدن از خواب 2 الی 3 ساعت قبلتر از روال معمول و قرار گرفتن در معرض نور فضای باز در طول صبح تا جایی که ممکن است. 2) اقدام به خوابیدن 2 الی 3 ساعت قبل از روال معمول و قرار نگرفتن در معرض نور در طول شب تا جایی که ممکن است. 3) تثبیت زمان خواب/بیداری هم در روزهای کاری و هم روزهای تعطیل. 4) صرف صبحانه در اسرع وقت پس از بیدار شدن از خواب، خوردن ناهار در همان زمان در هر روز، و پرهیز از خوردن شام بعد از ساعت 7:00 شب.
نتایج نشان دهندهی افزایش عملکرد شناختی (زمان واکنش) و عملکرد فیزیکی در هنگام صبح، هنگامی که اغلب خستگی در «جغدهای شب» بسیار شدید است، و همچنین تغییر در اوج زمانهای عملکرد از بعداظهر تا شب بود. همچنین تعداد روزهای مصرف صبحانه را افزایش داد که خود منجر به سلامت روانی بهتر شد و در نهایت اینکه شرکتکنندگان کاهش احساس اضطراب و افسردگی را گزارش دادند.
پروفسور دبرا اسکن از دانشگاه سوری میگوید: « در پیش گرفتن یک روال ساده میتواند به «جغدهای شب» کمک کند تا ساعتهای بدن خود را تنظیم و سلامت جسمی و روحی خود را بهبود بخشند. سطوح ناکافی خواب و اختلال در ریتم شبانهروزی میتواند بسیاری از فرآیندهای بدن را مختل کرده و باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی، سرطان و دیابت شود.»
اخبار NewsNEUROSCIENCE
منبع: دانشگاه بیرمنگهام