کیمیا احمدی را بیشتر بشناسیم.
کیمیا احمدی هستم. اهل شهر سنندج، استان کردستان. دانش آموز پایه یازدهم رشته تجربی. در حال حاضر در دبیرستان پویش، وابسته به دانشگاه کردستان، تحصیل می کنم. بهره مندی از دبیران توانا و با تجربه در طی سال های تحصیلم باعث شد به رشته های زیست شناسی، شیمی، ریاضی و فیزیک علاقمند شوم. به همین دلیل رشته تجربی را انتخاب کردم. هم چنین به هنر، موسیقی و ادبیات نیز علاقه دارم. اوقات فراغتم را معمولا با تمرین نقاشی و موسیقی یا خواندن اشعار شاعران بزرگ پر می کنم.
چرا علوم اعصاب؟!
از زمان کودکی، چیزهای عجیب و پر رمز و راز توجهم را جلب می کرد. اینکه مغز چگونه کار می کند، یکی از سوال هایی بود که همیشه به آن فکر می کردم. هر وقت اخبار مربوط به مغز و دستاوردهای پروفسور سمیعی را می شنیدم، ذوق می کردم! دوست داشتم زمانی برسد که شاگرد ایشان باشم و بتوانم مانند ایشان به جامعه بشری خدمت کنم. ادوارد بلیثِ زیست شناس می گوید:« در میان گستره وسیع پرسش های فلسفی، هیچ موضوعی برای تشنگان علم، جالب تر از پی بردن به ماهیت دقیق برتری ذهنی انسان نیست که او را فراتر از حیوان برده است.» خدا را شکر می کنم که در خانواده ای بزرگ شده ام، که با توجه به تخصص پدرم در زمینه علوم اعصاب، من به مجموعه ارزشمندی از کتاب های مرتبط در کتابخانمان دسترسی داشتم. کنجکاوی من باعث می شد مدام به سراغ این کتاب ها بروم و با دیدن تصاویر جذاب آن ها بیشتر درباره مغز کنجکاو شوم. کتاب های باشگاه مغز با موضوعاتی مانند توجه و تمرکز یا حافظه و یادگیری، که والدینم برایم هدیه می گرفتند نیز در علاقمند شدن من به علوم اعصاب تاثیر داشت. با خواندن این مجموعه تشویق شدم تا بیشتر به جستجو در دنیای مغز ـ پیچیده ترین اندام بدن انسان ـ بپردازم.
تجربه کیمیا از مسابقه Brain bee
از پایه هشتم، از طریق سایت علمی سیناپس، با مسابقه Brain beeآشنا شدم. از آن زمان مطالعاتم را در این زمینه شروع کردم. به صورت تفریحی کتاب هایی که برایم جذاب بود را می خواندم. هدفم بیشتر یادگیری علوم اعصاب و شناخت بیشتر توانمندی های مغز بود. پایه نهم، برای اولین بار در مسابقه Brain beeشرکت کردم و موفق شدم مدال نقره کشوری سال ۲۰۲۱را کسب کنم. سال بعد با مطالعه کتاب های تخصصی بیشتر و به کمک تجربه سال قبل، توانستم نفر سوم از پنج مدال طلای سال ۲۰۲۲کشوری شوم. نهایتا امسال مقام اول مدال طلای کشوری به من تعلق گرفت و نماینده ایران در مسابقات جهانی سال ۲۰۲۳در واشنگتن آمریکا شدم.
به تجربه من، با توجه به تنوع و گستردگی این علم، یادگیری تدریجی آن ماندگارتر و موثرتر است. در این سه سال تلاش کردم شاخه های مختلف علوم اعصاب را مطالعه کنم. کلاس هایی که برای آمادگی مرحله دوم آزمون ،Brain beeتوسط انجمن علوم اعصاب ایران برگزار می شود نیز بسیار کمک کننده بود. در این کلاس ها از محضر اساتید بزرگواری از جمله آقای دکتر شالبافان، آقای دکتر الماسی، خانم دکتر مهرابی، آقای دکتر روستایی و آقای دکتر پناهی بهره مند شدم.
اینجا بر خودم لازم می دانم از مسئولین ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی، اعضای هیئت مدیره انجمن علوم اعصاب به ویژه جناب آقای دکتر شهبازی، مسئول کمیته دانش آموزی انجمن، گروه علمی سیناپس و همه اساتید بزرگوار بابت زحماتشان در برگزاری کلاس ها و آزمون های مراحل اول و دوم تشکر کنم.
همچنین از بزرگترین و ارزشمندترین آموزگاران زندگی ام، پدر و مادر عزیزم، نهایت تشکر و قدردانی را دارم که علاوه بر تشویق من به یادگیری بیشتر علوم اعصاب، همیشه برایم پشتوانه ای امن و مطمئن هستند.
مرحله جهانی آزمونBrain bee
مرحله جهانی آزمون Brain bee، هر سال همزمان با یکی از کنفرانس های بین المللی علوم اعصاب برگزار می شود. در هر دوره کشور متفاوتی میزبان مسابقه است و نمایندگانی از بیش از ۵۰کشور دنیا با هم به رقابت می پردازند. مرحله جهانی ،۲۰۲۳همزمان با American . اگوست در واشنگتن آمریکا برگزار میشود5 تا3 ازpsychological association conference (APA 2023)
در مرحله جهانی، معمولا مطالب تخصصی تری مورد پرسش قرار می گیرد. زیست شناسی سلولی و مولکولی، سازماندهی سلولی دستگاه عصبی، تکامل دستگاه عصبی در دوران جنینی، نوروآناتومی، نوروفیزیولوژی، سیستم های حسی و حرکتی، علوم اعصاب شناختی، بیماری های نورولوژیک و روانپزشکی از جمله این مواردند.
در سال جاری، از میان حدود ۲۳۰۰شرکت کننده مرحله اول، ۵۲نفر به مرحله دوم راه یافتند. راه یافتگان مرحله دوم به صورت حضوری، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲در دانشگاه علوم پزشکی ایران به رقابت پرداختند. آزمون در این مرحله شامل بخش های کتبی و عملی به زبان انگلیسی بود. در پایان، ۵مدال طلا، ۱۰مدال نقره و ۱۵مدال برنز به شرکت کنندگان برتر اعطا می شود.
توصیه ای برای سایر علاقمندان
سوالات مرحله اول و دوم مسابقه کشوری نیز هم راستا با مسابقه جهانی است. بنابراین نیاز به مطالعه دقیق و عمیق در شاخه های مختلف علوم اعصاب دارد. باید تاکید کنم که این مسابقه فراتر از مطالب کتاب های زیست شناسی دبیرستان است. به علاقمندان شرکت در مسابقه توصیه می کنم در کنار مطالعه منابع فارسی، همان منابع را به زبان انگلیسی نیز مطالعه کنند. با این کار علاوه بر تقویت زبان انگلیسی تخصصی و عمومی، آمادگی بیشتری برای حضور در مرحله دوم خواهند داشت.
دوست دارم صحبتم را با جمله ای از پروفسور ویلیانور راماچاندران در کتاب مغز افشاگر به پایان برسانم:
باید با خودمان روراست باشیم و اعتراف کنیم که تاکنون به بخش کوچکی از آنچه باید درباره مغز انسان بدانیم پی برده ایم. ولی همان بخشی هم که کشف کرده ایم، داستانی دارد بسیار هیجان انگیزتر از تمام داستان های دنیا.