A Mother father and baby child on a white bed.
پدر یا مادر؟!
خلاصه: پدرانی که بیشتر از همتایان خود میخوابند، از تندرستی کمتر و آداب و معاشرت ضعیفتری با همکاران و فرزندان خود برخوردارند، در حالی که مادرانی که خوب میخوابند، احساس بهتری نسبت به تندرستی (well-being) خود دارند. این مطالعه همچنین به اثرات ورزش والدین نیز میپردازد و گزارش میدهد در روزهایی که پدران بیش از حد معمول ورزش میکنند، به احتمال کمتری با دیگران مشاجره میکنند. در مقابل، مادرانی که در طول روز فعالیت بدنی بیشتری دارند، سطوح عواطف منفی بالاتری را تجربه کرده و به احتمال بیشتری مشاجره میکنند.
به گفته محققان، خواب و ورزش برای سلامتی مادران و پدرانِ این دوران ضروری هستند، اما این ملزومات اثرات متفاوتی بر آنان دارد. در مطالعهای که به زندگی روزمره والدین امروزی میپردازد، تیمی متشکل از محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا دریافته است که به طور کلی، فعالیت فیزیکی و خواب روزانه بیشتر با تندرستی (well-being) بیشتر، رابطه زناشوئی بهتر و صمیمیت با فرزندان ارتباط دارد. در این مطالعه، پدرانی که میانگین خواب آنان بیش از بقیه بود، دارای تندرستی پایینتر و در روابط خود با شریک زندگی و فرزندشان ضعیفتر بودند. در مقابل، مادرانی که به طور متوسط بیشتر از دیگر مادران خوابیده بودند، سطوح تندرستی (well-being) بیشتری را گزارش دادند. علاوه بر این، محققان دریافتند در روزهایی که پدران بیشتر از حد معمول تمرین ورزشی میکردند، احتمال وقوع جر و بحث بین زن و شوهر کمتر بود. اما، در روزهایی که مادران بیشتر از حد معمول تمرین میکردند، شانس بیشتری برای مشاجره وجود داشت.
به گفته مارک فینبرگ، استاد محقق که این مطالعه را هدایت کرده است، این اختلاف ممکن است به خاطر این باشد که مادران اغلب به عنوان مراقبان اصلی قلمداد میشوند. فینبرگ میگوید: «پدران ممکن است زمانی که مادران زمان بیشتری را صرف نیازهای خاص خود از قبیل ورزش میکنند و آنان را مجبور میکنند تا مسئولیت بیشتری را برای مراقبت از کودک بر عهده بگیرند، مقاومت کنند یا احساس ناراحتی کنند و این خود اغلب منجر به مشاجره میشود. ولی، این احتمال هم وجود دارد که وقت اضافی صرف شده با کودک برای پدران استرسزا باشد و منجر به آن شود که پدران در چنین روزهایی بیشتر تحریکپذیر باشند و در نتیجه به سوی جر و بحث بیشتری با شریک زندگیشان سوق داده شوند».
این یافتهی بخشی از مطالعهای درباره این موضوع بود که چگونه عواملی مانند ورزش، خواب و عوامل استرسزای مختلف روزانه زندگی و روابط خانوادگی والدین امروزی را تحت تاثیر قرار میدهد.
به گفته فینبرگ در حالیکه وظیفه مراقبت از نوزادان برای والدین استرسزا است، یک دوره حیاتی برای رشد سریع کودکان تازه متولد شده نیز هست. این امر به طرز ویژهای نشان میدهد که درک و حمایت از تندرستیِ (well-being) والدین در این دوره بسیار حائز اهمیت است. او میافزاید: «به طور کلی، پدر و مادر امروزی سطوح بالاتری از استرس، افسردگی، درگیری زوجین و از سوی دیگر خواب، مصاحبت و معاشقه کمتری را گزارش میدهند. از قضا، این همان دورانی از زندگی است که کودکان بیشتر از هر زمان دیگر آسیبپذیر هستند. در حقیقت این زمانی است که مغز و سیستمهای نظارتی آنها به سرعت در حال پیشرفت است و آنها بیشتر وابسته به محبت و حمایت مستمر والدین خود هستند». به گفته فاینبرگ، مطالعه حاضر یکی از نخستین تحقیقاتی است که به بررسی این عوامل استرسزا و فاکتورهای تابآوری در بین والدین امروزی در سطح زندگی روزانه میپردازد. او میگوید بررسی اینکه چگونه تغییرات در یک عامل استرسزا بر تغییرات در تندرستی والدین و روابط روزمره (به جای سالیانه، به عنوان مثال) تاثیر میگذارد، میتواند به پژوهشگران در درک بهتر نحوه کمک به والدین در بهبود عملکرد و تندرستی آنان در روزهای آینده کمک کند. فینبرگ میگوید: «در تحقیق قبلی، ممکن است به این نتیجه رسیده باشیم که پدری که بیشتر میخوابد، کمتر افسرده است و نسبت به پدران دیگر با فرزندش مهربانتر است. اما این نتیجه به ما نمیگوید که آیا افزایش خواب برای همان پدر، میزان افسردگی یا محبت پدرانه نسبت به فرزندش را تحتتاثیر قرار میدهد یا خیر».
برای این مطالعه، محققان از دادههای 143 مادر و 140 پدر که 10 ماه پس از تولد فرزندشان جمعآوری شده بودند، استفاده کردند. محققان هر شب و به مدت هشت روز از طریق تلفن برای جمعآوری اطلاعات در مورد 24 ساعت گذشته مادران و پدران به طور جداگانه با آنان مصاحبه کردند. آنها اطلاعات مربوط به زمان صرف شده برای خواب و میزان انجام تمرینات و فعالیت بدنی در محل کار یا خانه را جمعآوری کردند. همچنین آنها از شرکتکنندگان در مورد استرس، تندرستی (well-being)، و روابط آنها با همسر و فرزندشان سوال کردند.
به گفته فاینبرگ این نتایج ممکن است برای کمک به والدین در یافتن و تقویت نقاط قوت خودشان و داشتن روزهای بهتر مورد استفاده قرار گیرد. او میافزاید: «بعضی از والدین شادترند یا بهتر از دیگران به خواب میروند، اما اکثر والدین ترکیبی از روزهای سخت و روزهای خوب را تجربه میکنند. اکثر پدران و مادران حداقل در برخی از روزها، نقطه خوبی برای یک شروع خوب دارند، پس مسئله این است که بدانند چه کاری در آن روزها بهتر نتیجه میدهد تا سپس در آن روزها آن کار را بیشتر انجام بدهند. این رویکرد سادهتر و شاید موثرتر از آن خواهد بود که به این افراد کمک کنیم تا به طور کامل روال کار و الگوهای احساسی خود را تغییر دهند».
با این حال، پدرانی که میانگین خواب آنان بیش از بقیه بود، دارای تندرستی پایینتر و در روابط خود با شریک زندگی و فرزندشان ضعیفتر بودند. در مقابل، مادرانی که به طور متوسط بیشتر از دیگر مادران خوابیده بودند، سطوح تندرستی (well-being) بیشتری را گزارش دادند.
علاوه بر این، به گفته فینبرگ والدین میتوانند با استفاده از نرمافزارهایی بر روی یک گوشی هوشمند قادر به کشف پویاییهای روزمره خود باشند.
مطالعه نوسانات روزانه، شیوه بسیار قدرتمندی برای درک پیچیدگیهای پنهانِ زندگی فردی و خانوادگی است. برنامهها و دستگاههای زیادی برای ضبط تجارب روزانه مانند فعالیتهای خواب و فعالیت بدنی در دسترس هستند. با استفاده از قابلیتهای بیشتر این ابزار (توانایی نگاه کردن به الگوهای موجود در بین تجارب مختلف و حتی در میان اعضای خانواده)، میتوان به نتایج بهتری دست یافت.
می 1، 2019
منبع: Penn State
به منظور کسب اطلاعات بیشر، اینجا را کلیک کنید.